Na stronie Dorota smakuje znalazłam przepis na muffinki. Pomyślałam, że spróbuję. W końcu nie mam nic do stracenia. No może oprócz zmarnowania produktów. Ale jak to mówią: kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana. Przepis banalnie prosty i szybki w wykonaniu. Z pewnością powtórzę go nie jeden raz. Wykorzystałam silikonowe foremki, które świetnie się sprawdziły. Muffinki wręcz z nich wyskakiwały. Oczywiście chciałam trochę poeksperymentować i do muffinek w zielonych foremkach dodałam kawałki czekolady. Wyszły równie pysznie!

Ale zanim przejdziemy do przepisu mała dygresja na temat nazewnictwa.

Muffinki czy babeczki?

Już widzę odpowiedzi, że muffinki i babeczki to to samo i nazwy możemy stosować zamiennie. Nic bardziej mylnego. Choć jedne i drugie są pyszne, to zupełnie różne rodzaje wypieków.

Czym się różnią od siebie te wypieki?

Pewnie powiesz, że niczym bo można piec je w tych samych foremkach. Otóż już wizualnie znacząco się różnią. Babeczki są bardziej eleganckie, zazwyczaj przekładane  i dekorowane kremem, posypkami, owocami czy innymi dekoracjami. Natomiast muffinki są bez dekoracji co najwyżej posypane cukrem pudrem bądź polane lukrem.

A jak z ciastem? Czy też są różnice?

Oczywiście! Inaczej zabierzemy się za ciasto na muffinki a inaczej za ciasto na babeczki (cupcakes).

Ciasto na muffinki

Przygotowujemy je w dwóch osobnych miskach dzieląc produkty na suche i mokre. Na koniec je mieszamy za pomocą łyżki nie przejmując się ewentualnymi grudkami bo nadadzą one pulchności i wilgotności. Nierzadko zdarza się, że dodajemy do muffinkowego ciasta otręby, płatki owsiane, suszone owoce czy inne podobne składniki.

Ciasto na babeczki

Ten rodzaj ciasta jest bardziej kaloryczny i ma podobną recepturę do normalnych babek. Przy babeczkach ucieramy masło z cukrem i jajkami. Warto dodać, że upieczone cupcake są lekkie i delikatne.

Po tych wyjaśnieniach możemy przejść do przepisu na muffinki.

SKŁADNIKI (na ok. 16 muffinek)

  • 250g mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mleka lub wody
  • 0,5 szkl. oleju roślinnego
  • 2 jajka

PRZYGOTOWANIE

Składniki dzielimy na suche i mokre. Zatem do jednej miski wsypujemy i mieszamy: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Do drugiej wlewamy i mieszamy: mleko, olej i jajka. Do składników suchych wlewamy mokre i mieszamy krótko ale niezbyt dokładnie (im dłużej mieszamy tym muffinki po upieczeniu będą bardziej twarde). Wlewamy masę do 2/3 wysokości foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy je 20 minut.

Smacznego!

Masz ochotę na więcej słodkich przepisów?

Wypróbuj przepis na szybkie maślane ciasteczka. Znikają szybciej niż można się tego spodziewać.

[printfriendly]