Od lat pieczone w mojej rodzinie. Śmiało można rzec, że przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. Doskonałe kruche ciastka od zawsze gościły w naszym domu choć początkowo tylko od święta. Teraz uległo to zmianie i możemy cieszyć się ich smakiem również w dzień powszedni.

Jako dziecko bardzo lubiłam ten moment, kiedy Mama wyciągała z szafki makutrę i oznajmiała, że dzisiaj będziemy piec ciasteczka. Wtedy mogłam foremkami wykrawać różne kształty i to nic, że nie robiłam tego foremka przy foremce tylko gdzie popadnie 😉 Gdy trochę podrosłam Mama pozwoliła mi uklepywać dwukolorowe kruche ciastka. Wszak to było niełatwe zadanie dla małego brzdąca.

Teraz potrafię już sama przygotować te słodkości choć muszę się Wam przyznać, że raz zdarzyła mi się wpadka, która na szczęście nie wpłynęła na smak ciasteczek. Otóż zamiast margaryny tortowej przeczytałam mąki tortowej. I tak w masie znalazła się i margaryna i mąka. A musicie wiedzieć, że ja każdy przepis czytam po dwa razy zanim skończę wyrabianie masy. Ciekawe, co by się stało gdybym przeczytała trzeci raz jeszcze coś innego 😉

KRUCHE CIASTKA

SKŁADNIKI

  • 6 jajek (4 całe i 2 żółtka)
  • 0,5kg cukru
  • 0,5kg margaryny tortowej
  • 1kg mąki wrocławskiej + mąka do podsypywania
  • 1 łyżka amoniaku
  • cukier wanilinowy

PRZYGOTOWANIE

Zaczynamy od przygotowania amoniaku. Należy go zaparzyć niewielką ilością przegotowanej wody. Pozostawić do ostygnięcia. W międzyczasie ucieramy margarynę z cukrem. Dodajemy stopniowo jajka i mąkę. Na sam koniec dodajemy amoniak.

Powstałą masę wyjmujemy z robota bądź makutry i zagniatamy ją dalej na stolnicy lub kuchennym blacie.

Teraz możemy zabrać się za wykrawanie ciasteczek. W tym celu wałujemy ciasto uprzednio podsypując je mąką, żeby nie przykleiło się nam do blatu. Wykrawamy ciasteczka.

Smarujemy blachę margaryną. Układamy ciastka zostawiając między nimi odstępy.

Pieczemy w temperaturze 140 stopni przez około 12-13 minut (góra-dół).

PRZYGOTOWANIE DWUKOLOROWYCH CIASTEK

 

Kruche ciastka na talerzu

 

Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równie części. Do jednej z nich dodajemy kakao (im więcej kakaa dodamy tym ciastka będą ciemniejsze ale będą też bardziej twarde).

Wałkujemy ciasto jasne. Na nie równomiernie rozkładamy ciasto ciemne. Ponownie wałkujemy. Zwijamy ciasno w rulon. Tak powstałą roladę kroimy na ok. 1,5-2cm plasterki. Każdy z nich uklepujemy na pożądaną grubość ciastka. Każde ciastko maczamy w cukrze wymieszanym z cukrem wanilinowym i układamy na blaszce.

SMACZNEGO!

Masz ochotę na więcej słodkości? Szczerze polecam muffinki, które rozpływają się w ustach. Raz spróbujesz i nie będziesz mógł przestać je robić 🙂

[printfriendly]