Nie ma chyba takiej osoby, której nie smakowałby filet z kurczaka przyrządzony w różnoraki sposób. Najsmaczniejszy, gdy zamarynujemy go najlepiej na noc w aromatycznych przyprawach dobranych według własnych upodobań kulinarnych. Kwintesencją dobrego smaku piersi jest odpowiednie jej przygotowanie, tak aby nie była zbyt sucha tylko idealnie soczysta w środku.
SKŁADNIKI (dla około 3 osób)
- podwójna pierś z kurczaka
- sól
- pieprz
- pikantna przyprawa do kurczaka
- kilka łyżek oleju
PRZYGOTOWANIE
Pierś z kurczaka dokładnie płuczemy, oczyszczamy i kroimy ją na kilka kawałków (ja z jednej piersi uzyskuję średnio 7 kawałków). Tak przygotowany filet marynujemy w oleju, soli, pieprzu oraz pikantnej przyprawie do kurczaka. Przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki (gdy brakuje mi czasu to nawet pół godziny wystarczy).
Następnego dnia podsmażamy filet w niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Następnie przekładamy do garnka i dusimy w niewielkiej ilości płynu pod przykryciem pamiętając o częstym dolewaniu wody.
Po około 30-40 minutach, w zależności od wielkości naszych kawałków, filet z kurczaka jest gotowy.
Smacznego!
[printfriendly]