Naprawdę szybkie ciasteczka maślane

ciasteczka maślane

Kto z nas nie przepada za szybkim pieczeniem? Takie właśnie są te ciasteczka: proste i szybkie w wykonaniu. Z powodzeniem można je robić w towarzystwie 4,5 miesięcznego dziecka. O czym dzisiaj sama się przekonałam. Dorotka towarzyszyła mi od samego początku pieczenia. Z zainteresowaniem przyglądała się temu co robię. I dla niej najciekawszym elementem tej “zabawy” okazał się piekarnik.

SKŁADNIKI (na ok. 24 serduszkowe ciasteczka)

  • 150g mąki pszennej
  • 120g masła (nie margaryny!)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel aromatu np. waniliowego

PRZYGOTOWANIE

Z podanych składników zagnieść ciasto. Ja użyłam w początkowym etapie miski i kuli do ucierania, ponieważ miałam masło prosto z lodówki. Potem zagniatałam ręcznie do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Następnie oprószyć stolnicę mąką i wałkować na grubość ok. 3-5mmm. Wycinać dowolne kształty ciastek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec przez 15-18 minut do uzyskania złotego koloru.

Niecałe pół godziny i już można było cieszyć się z domowego wypieku.

Delikatne i kruche i lekko chrupiące, czyli takie jakie lubię.

ciasteczka_na_talerzyku

Smacznego!