Najprostsza zupa pomidorowa z ryżem

Zupa pomidorowa – któż z nas jej nie lubi? Chyba nie ma takiej osoby. Kiedy dodajemy do niej ryżu nabiera sytości. Taka jest właśnie moja pomidorówka. Dzięki niej poczujesz się najedzony. Nie jest to przepis na „prawdziwą” pomidorową. Podane składniki tworzą szybki obiad wtedy, kiedy nie mamy czasu ani ochoty gotować a chcemy po prostu co zjeść.

Wiadomo, że pierwszy zapisany przepis na zupę pomidorową powstał w 1872 roku. Spisała go Maria Parlo w Stanach Zjednoczonych. Analizując historię kuchni polskiej, można stwierdzić, że przepisy na ową zupę rozwijały się w formie piśmiennej też w Europie. Spójrzcie na fragment książki „Kucharka litewska” z 1881 roku. Zawiera on przepis na ulubioną potrawę dzieci, czyli pomidorówkę. Zwróćcie uwagę na to, że ówcześnie zupę tę podawano z grzankami.

Kucharka litewska 1881, zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

SKŁADNIKI (na około 4 talerze zupy)

  • średni przecier pomidorowy (najlepiej własnej roboty, ale w sytuacjach awaryjnych doskonale sprawdza się też sklepowy)
  • 2 kostki rosołowe domowej roboty (albo rosół z poprzedniego dnia, jeśli taki mamy)
  • pieprz
  • sól
  • ostra papryka
  • suszona bazylia do smaku
  • 2 saszetki ryżu

PRZYGOTOWANIE

Nalewamy do garnka ok. 3l wody. Zagotowujemy. Do wrzącej wody wrzucamy kostki rosołowe oraz przecier pomidorowy. Całość gotujemy około pół godziny. Przed zakończeniem gotowania doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem, ostrą papryką oraz suszoną bazylią. I w tym momencie zupa pomidorowa byłaby gotowa gdyby nie fakt, że chcemy zjeść ją z ryżem. Zatem wrzucamy ryż i gotujemy do momentu aż będzie miękki.

Uwaga!

Kostki rosołowe z powodzeniem możemy zastąpić wywarem z rosołu z poprzedniego dnia, bądź zamrożonym rosołem.

A jaki jest Twój przepis na szybki sycący obiad?

Smacznego!

Jeśli masz ochotę na drugie danie, to koniecznie wypróbuj przepis na filet z kurczaka z serem albo przepis na duszony filet z kurczaka.

A może jesteś już po obiedzie i masz ochotę na coś słodkiego? Szybkie ciasteczka doskonale sprawdzą się w tej roli. A jeśli masz więcej czasu, to upiecz kruche ciasteczka. Nie pożałujesz.

Scroll Up