Najprostsza zupa pomidorowa z ryżem

zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa – któż z nas jej nie lubi? Chyba nie ma takiej osoby. Kiedy dodajemy do niej ryżu nabiera sytości. Taka jest właśnie moja pomidorówka. Dzięki niej poczujesz się najedzony. Nie jest to przepis na “prawdziwą” pomidorową. Podane składniki tworzą szybki obiad wtedy, kiedy nie mamy czasu ani ochoty gotować a chcemy po prostu co zjeść.

SKŁADNIKI (na około 4 talerze zupy)

  • średni przecier pomidorowy (najlepiej własnej roboty, ale w sytuacjach awaryjnych doskonale sprawdza się też sklepowy)
  • 2 kostki rosołowe (albo rosół z poprzedniego dnia, jeśli taki mamy)
  • pieprz
  • sól
  • ostra papryka
  • suszona bazylia do smaku
  • 2 saszetki ryżu

PRZYGOTOWANIE

Nalewamy do garnka ok. 3l wody. Zagotowujemy. Do wrzącej wody wrzucamy kostki rosołowe oraz przecier pomidorowy. Całość gotujemy około pół godziny. Przed zakończeniem gotowania doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem, ostrą papryką oraz suszoną bazylią. I w tym momencie zupa pomidorowa byłaby gotowa gdyby nie fakt, że chcemy zjeść ją z ryżem. Zatem wrzucamy ryż i gotujemy do momentu aż będzie miękki.

Uwaga!

Kostki rosołowe z powodzeniem możemy zastąpić wywarem z rosołu z poprzedniego dnia, domową kostką rosołową bądź zamrożonym rosołem.

A jaki jest Twój przepis na szybki sycący obiad?

Smacznego!